• 23.06.2024

Прокуратурата отговоря на ЕП за къщата в Барселона и за записите с гласа на Борисов

 Прокуратурата отговоря на ЕП за къщата в Барселона и за записите с гласа на Борисов

Снимка: svobodnaevropa.bg

Прокуратурата ще отговори на въпросите на комисията „LIBE“, които бяха поставени в Европейския парламент относно върховенството на закона в България, между 25 и 28 септември.

Два от въпросите на комисията са свързани с това дали се извършва разследване за записите, които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов, коментира заместник главният прокурор Даниела Машева пред БНТ.

По думите ѝ прокуратурата не прави разграничения относно политическата принадлежност на лицата, към които се реализира наказателна отговорност.

„За имотите в Барселона нашият отговор се подготвя. Извършва се проверка, назначени са данъчни ревизии. От месец юли е изискана информация от испанските власти по тяхното твърдение, че там се води разследване. Ако там са събрани някакви доказателства, по линия на международно-правното сътрудничество бихме желали да получим тези доказателства, за да се направи преценка оттук-нататък, съобразно събрания материал, как ще се процедира – дали има данни за извършено престъпление, обясни Машева.

Прокурор Даниела Машева

Общото събрание на прокурорите избира днес и следващата събота член от своята квота, който ще смени Машева във ВСС, след като тя зае поста на заместник главен прокурор.

Прокуратурата ще продължи да показва твърдост и непримиримост към неправдите, каза Евгени Иванов, кандидат за член на ВСС, от квотата на прокуратурата, при изслушването си в процедурата по избор.

Иванов каза още, че е приел да бъде номиниран, защото вярва, че достойнството на прокурорите не може да бъде управлявано и манипулирано. Той добави, че ако бъде избран, ще бъде непримирим към всички опити за неправомерно въздействие върху прокуратурата и прокурорите.

По думите му, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, тя няма да остане независима.

Иванов отбеляза, че би защитил колеги прокурори, които са подложени на атаки от страни по техни дела. Според него освен реакция от прокурорската колегия, по тези случаи е добре да се получава и конкретна подкрепа от член на ВСС.

На въпрос от залата как ще коментира призивите да се бойкотира изборът за член на ВСС и прокурорите да не участват в него, Иванов заяви, че не би желал да коментира, защото е убеден, че това не е мнението и отношението на огромната част от колегите съдии.

„Мисля си, че подобен призив ще има обратен ефект“, добави той.

Свързани публикации

None found