• 18.07.2024

Прокуратурата нареди да се провери дали има недостиг на лекарства

 Прокуратурата нареди да се провери дали има недостиг на лекарства

Снимка: БНР

Прокуратурата се самосезира по информациите в медиите за недостиг на лекарства, съобщи БНР.

Върховната административна прокуратура (ВАП) е поискала от здравния министър Костадин Ангелов и ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата да бъде извършена спешна проверка има ли недостиг на медикаменти в аптеките и болниците.

За липса на продукти, изписвани за лечение на коронавирус, сигнализираха първо пациенти и фармацевти, а медиите направиха десетки репортажи за това. Проблемът беше обсъден и на среща при здравния министър, а премиерът разпореди  да не се допуска недостиг на лекарства.

На този фон прокуратурата поиска първо да се провери има ли недостиг и ако да – дали  се дължи на задържането на лекарства от търговци, производители, вносители, аптеки и дрогерии, или пък на засилен износ в чужбина на  жизненоважни за системата медикаменти.

Успоредно с това от Министерството на здравеопазването се очаква да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната.

Без каквато и да е конкретика, от държавното обвинение посочват, че са получили данни за фирми с разрешения за търговия на едро с лекарства, които е възможно да осъществяват подобни действия. В този аспект на проверка ще се включат и данъчните.

Сред първите публични говорители, че има проблем с намирането на лекарства, препоръчвани за лечение на пациенти с коронавирус,  беше председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. Тя алармира за недостиг на лекарства и в началото на пандемията, но тогава – след нейни интервюта за „Хоризонт“ и Националната телевизия, получи обвинение за всяване на паника.

Софийският районен съд прекрати делото срещу нея, но месец по-късно прокуратурата ѝ повдигна ново обвинение.

Свързани публикации