• 20.07.2024

Производителят на картофи Джиков с контрапозиция за помощта на държавата през 2020 г.

 Производителят на картофи Джиков с контрапозиция за помощта на държавата през 2020 г.

Снимка: SINOR.BG

По повод обясненията на земеделския министър Десислава Танева как България е отпуснала „най-големите” субсидии за картофопроизводителите тази година, представени на депутатите по време на парламентарния контрол, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков изрази силното си неодобрение от представените факти, съобщава SINOR.BG

Ще припомним, че в отговора си на депутатското питане за помощта за производството на картофи, Танева посочи, че спрямо фермерите от другите държави, лидери в картофопроизводството, родните фермери са получили най-голямата помощ в ЕС чрез компенсаторните мерки COVID.

„Не може да кажем на черното бяло, защото финансовата помощ, отнасяща се към нашите инвестиции, направени през 2020г., са средно по 100 лв. на дка, което е плюс и за това ние дълбоко благодарим”.

обясни Джиков

Но големият проблем според него остава затвореният български пазар за реализацията на родните картофи, защото складовете са пълни, а търговците изобщо не купуват.

Джиков не е съгласен и с останалите мотиви на земеделския министър, свързани с платените субсидии за сектора по линия на директните плащания, тъй като „цитираните от министъра ставки се отнасят до платените средства за 2019 година”.

„А всички знаем, че тези субсидии отдавна са заложени от фермерите пред банките като гаранции срещу получените кредити и те отдавна са прибрани от самите банки”.

обясни още производителят

Той припомни, че само в България субсидиите по обвързаната подкрепа за стопанска година се изплащат през следващата календарна година. И ако се говори за бъдещите големи плащания, то едва през 2021 г. ще се получат сумите, които би трябвало да се преведат за 2020 г.

„Понеже управляващите се научиха отлично да манипулират общественото мнение (или поне се опитват) с числа и милиони, платени на бранша, подчертавам дебело, „че НИЕ НЕ ИСКАМЕ ПАРИ, а подкрепа от държавата, за да продадем картофите си на себестойност, защото ресторантьорският бизнес е полузатворен, а той беше основният ни потребител”.

заключи Джиков

Очевидно темата ще претърпи развитие, защото целият земеделски бранш нееднократно е повтарял, че за него е важно да получи богата реколта, която да реализира с печалба, отколкото да разчита на субсидии, отпуснани с хиляди условности.

Свързани публикации

None found