• 11.12.2023

Производителите на ваксини не били коректни, не се знае коя страна колко има

 Производителите на ваксини не били коректни, не се знае коя страна колко има

Снимка: Архив

Трябва да се намери баланс в естественото желание на хората да живеят нормално живота си и и да бъдат защитени. Като медици сме длъжни да излагаме цялата истина пред българските граждани и да активираме рационалните им разсъждения по този въпрос, включително и рационалния страх. Рационалният страх може да ни предпази съзнателно да не се излагаме на ситуации, които биха ни застрашили.

Това каза пред БНР. проф. Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ и началник на ВМА, цитиран от dnes.bg

По думите му експертите у нас са разтревожени от случващото се в Европа заради британския щам на вируса.

Тревожна е тенденцията за бъдещето. Редуването на отслабване и на затягане на мерките, или т.нар. „скачащите локдауни“, дава глътка въздух на всички хора, защото напрежението се нагнетява при по-продължителни периоди.

каза той

Проф. Мутафчийски допълни, че в момента се работи по осигуряване на по-големи мощности, които да могат да правят секвенация на по-големи количества проби.

Според Европейската комисия страните членки трябва да правят секвениране на между 5-10% от взетите проби.

По темата за ваксините председателят на НОЩ коментира ,че се оказва, че фирмите производители се оказва, че не са толкова коректни, за да може да се планира коя страна какви количества ваксини ще получи.

„На 7 февруари очакваме 48 000 дози, на 14 февруари – 75 000 и до края на месеца очакваме 139 000 дози от „АстраЗенека“. Днес се очакват от „Модерна“ 3600 дози, а в понеделник – 17 550 дози от „Пфайзер“. Предстои сключване на договор и със седма компания. До края на годината трябва да имаме 18 млн. Дози“,посочитой.
За ефективността на ваксината на „АстраЗенека“ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски уточни, че в препоръката на фирмата е записано с нея да не се ваксинират пациенти над 55 години, защото тази възрастова група не е била включена в експерименталния процес.

Той подчерта, че ваксинационният календар в нашата страна е балансиран и поясни, че предстои неговата актуализация за включване в приоритетните групи на бъдещи членове на избирателни комисии.

Свързани публикации

None found