• 25.05.2024

Проект на национална енергийна стратегия за следващите 30 години ще бъде представен утре на кръгла маса в София

 Проект на национална енергийна стратегия за следващите 30 години ще бъде представен утре на кръгла маса в София

Кръгла маса „Българската енергетика – Стратегия 2023-2053“ ще се състои утре в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Събитието ще бъде открито от президента Румен Радев, съобщи пресслужбата на президентството, предаде БТА.

На форума служебният енергиен министър Росен Христов ще представи проект на стратегия за развитието на сектора за следващите 30 години, информира Министерството на енергетиката, което е организатор на събитието.

В кръглата маса ще участва и служебният премиер Гълъб Донев, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Министър Христов заяви вчера в предаването „Неделя 150“ на БНР, че намеренията на служебното правителство са стратегията да бъде внесена в Народното събрание.

Ако този парламент приеме стратегията, това ще бъде гаранция, че енергетиката ще продължи да се развива по ясен план, какъвто и да е съставът на един следващ кабинет или Народно събрание, посочи Росен Христов. Според него България трябва да вземе кардинално решение дали да развива ядрената енергетика или не. Министърът добави, че България може и трябва да инвестира в развитието на ядрената енергетика, защото страната ни има значителен опит в тази сфера.

Нашата стратегия до 2050 г. предвижда да се построят четири нови ядрени блока, каза Росен Христов. Два от тях ще са заместващи на пети и шести блок, които поетапно ще бъдат изведени от експлоатация. Предвижда се да имаме четири блока, а не два. Като се изведат от експлоатация и въглищните централи, на страната ще са ѝ необходими базови мощности, защото възобновяемите източници не могат да играят тази важна роля, посочи енергийният министър.

Свързани публикации

None found