• 17.07.2024

Прогресивните социалисти се обявиха против двойното увеличение на часовете извънреден труд

 Прогресивните социалисти се обявиха против двойното увеличение на часовете извънреден труд

Снимка: КРОСС

Депутатите от групата на Прогресивните социалисти, предложиха предвиденото двойно увеличение на часовете извънреден труд в проекта за промени в Кодекса на труда да отпадне.

Според него трудово законодателство на Република България, подобно това на всяка съвременна, прогресивна и развита държава, прогласява принципното правило за забрана на извънредния труд.

„Управляващите от ГЕРБ предлагат за пореден път предвиждане на възможност чрез колективно трудово договаряне на ниво бранш и отрасъл да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд в рамките на една календарна година, като ограничението от 150 часа годишно, да се договаря до 300 часа на годишна база.“

заяви от парламентарната трибуна Николай̆ Иванов, депутат от групата на Прогресивните социалисти и член на ръководството на политическият проект „Българска прогресивна линия“ /БПЛ/.

По думите на Николай Иванов от групата на Прогресивните социалисти, неговото полагане се допуска в точно и императивно определени случаи, като в тази посока вече бе допуснато сериозно отклонение в полза „гъвкавостта” на работното време, т.е. в полза на бизнеса.

Не можем да приемем мотивите и аргументите на МТСП, според които тази правна възможност би била в интерес както на работодателите, така и на работниците и служителите. Ако работник или служител иска да полага извънреден труд, то в огромната част от случаите това е следствие от изключително ниската цена на труда в България и в повечето случаи е за сметка на здравето му и възможността за пълноценна почивка и възстановява.“, заяви още народният представител.

Свързани публикации

None found