• 04.03.2024

При ремонт в Казанлък загинаха защитени птици

 При ремонт в Казанлък загинаха защитени птици

Снимка: BGreporter.info


Природозащитници в Казанлък са открили десетки трупове на защитените птици бързолети. Част от птиците са били буквално изгорени при планирани ремонтни дейности на надлез в града, предава NOVA, цитирани от Darik News.

Екозащитни организации са сигнализирали, за бедстващите птици има и предписание към ремонтните дейности по надлеза. Част от защитените и редки видове са оцелели, след като са били закарани в спасителния център „Зелени Балкани“.

Птиците са били от колония, която дълги години обитава надлеза. При свалянето на парапетите с оксижени са изгорени гнездата им.

Получихме сигнал от наш съгражданин, който беше намерил бебе-птиче, и търсеше помощ при грижите за него. Ние разбрахме, че е бързолет. Дойдохме на място, направихме оглед и намерихме още едно бебе. Едното от тях е с доста сериозни изгаряния по крайниците и крилата обясни Ивелина Недкова от „Енимъл Хоуп” – България.

обясни Ивелина Недкова от “ Енимъл Хоул“ – България

Тя допълни, че за птиците се полагат адекватни медицински грижи.

В Община Казанлък са разбрали за случилото се след подаването на сигнала. Това обясни в „Здравей, България” заместник-кметът Даниела Коева. „Бяха направени проверка и обход на зоните, в които се извършват строителни дейности от еколог на общината. Последващите строителнителни дейности се наблюдават от него”, допълни тя.

Коева е категорична, че ремонтът е съгласуват с всички институции, както изисква законът. 

Свързани публикации

None found