• 26.02.2024

Празнуваме Никулден

 Празнуваме Никулден

Снимка: Архив

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мириклийски Чудотворец. 

Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

Денят се чества и като официален празник на град Бургас. Светецът е почитан като закрилник на моряците, рибарите и банкерите.

Тази година празникът няма да бъде отбелязан с церемония заради пандемията от Covid-19, която беляза цялата 2020 година. Присъединяването на българския лев към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз, както и добрите показатели на системата преди кризата, дават оптимизъм на професионалната общност, която припомня и легендите за своя покровител, информира БНР.

Много легенди се свързват с личността на Свети Никола, считан основно за покровител на рибарите и мореплавателите. Приживе – за разлика от повечето светци, той бил заможен, а в много предания бихме срещнали и определението „лихвар, който помагал на бедните”. Най-популярната легенда обаче е как Свети Никола е спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си. В онези времена една девойка не можела да се омъжи, ако няма зестра, но обеднелият баща не можел да осигури такава.

В някои от версиите на легендата се говори, че трите млади жени ги грозяла опасността да бъдат превърнати в блудници. Според легендата, когато клетият баща бил готов да продаде някоя от дъщерите си за блудница, Свети Никола подхвърлял през прозореца кесия с жълтици и така спасявал девойката от позор. Това се случило и с трите дъщери на търговеца. Според други, кесията била пускана през комина, а не през прозореца, с което пък може да се свърже и мита за Свети Никола – първообраза на Дядо Коледа.

Свързани публикации

None found