• 25.05.2024

Правителството ще приеме линия на бедност от 504 лева за 2023 година

 Правителството ще приеме линия на бедност от 504 лева за 2023 година

Снимка: BGreporter.info

Служебното правителство ще освободи бутилирана питейна вода от държавния резерв по искане на областния управител на Пловдив за жителите на общините от Карлово и Марица, пострадали от наводненията. Преди дни жителите на засегнатите населени места с оплакаха от остър недостиг на питейна вода.

На редовното си заседание днес правителството ще приеме и изцяло нов списък с републиканските пътища, за които се събира толтакса. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев предложи увеличение на толтаксите за чуждите превозвачи и понижение за нашите преди месец.

Новият по-висок размер на линията на бедност за следващата година от 504 лева ще приеме служебното правителство, увеличението с 22 на сто спрямо тазгодишният ѝ размер би трябвало да покрие по високата натрупана инфлация изчисли преди дни служебният социален министър.

Решението гарантира, че и месечните социални помощи на над 700 хиляди хора  с увреждания от началото на следващата година ще са в по висок размер, който е законово обвързан с прагът на бедност.

Промени ще се направят и във вече утвърдения  брой на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища за настоящата академична година.

Предвидено е също отпускането на  хуманитарна помощ на Украйна.

По бюджета на ЦИК ще се отпуснат допълнително средства.

За одобрение са внесени и промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс

Свързани публикации

None found