• 25.05.2024

Правата на доставчици, таксиметрови шофьори, програмисти, инженери и болногледачи се очаква да бъдат подкрепени след решение на ЕП

 Правата на доставчици, таксиметрови шофьори, програмисти, инженери и болногледачи се очаква да бъдат подкрепени след решение на ЕП

Европейският парламент предприе вчера важна стъпка за прекратяване на фиктивната самостоятелна заетост и несигурността при работа на цифрови платформи, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП), цитирани от пресцентъра на КНСБ. 

Доставчици, таксиметрови шофьори, създатели на съдържание, програмисти, инженери и болногледачи са сред 28-те милиона работници, които ще могат да се възползват от разпоредбите в доклада на комисията по заетостта, който беше гласуван вчера в пленарна зала.

Членовете на ЕП одобриха да се сложи край на фалшивата самостоятелна заетост, използвана от платформените компании, за да намалят разходите си в ущърб на заплащането и условията на труд на работниците. Гласуването бе след акция на Европейската конфедерация на профсъюзите в подкрепа на справедливата работа в платформите, която се проведе до Европейския парламент, се припомня в съобщението. 

Мерките в приетия доклад по Директивата за защита на правата на работещите през платформи ще доведат до:

– Правото на работниците на подходящ трудов договор, който да им гарантира, че най-накрая ще получат права като платен отпуск по болест, платен отпуск и ставки на заплащане в съответствие с националното законодателство или колективните трудови договори;

– Защита на свободата на пазара на истински самостоятелно заетите лица;

– Честна конкуренция между предприятията, като се гарантира, че тези, които спазват закона, не са поставени в неравностойно положение.

Тези мерки ще предотвратят разрушаването на европейския социален модел чрез спирала на низходяща конкуренция, основана на избягване на трудови, данъчни и социални задължения, заявяват профсъюзите. 

Напредъкът при защитата на платформените работници сега зависи от Европейския съвет. По време на чешкото председателство Съветът отхвърли предложение, силно повлияно от лобистите на платформените компании, което щеше да обезсмисли „презумпцията за заетост“ за работниците, се посочва в позицията на ЕКП. 

ЕКП благодари на докладчиците на Европейския парламент за упоритата им работа и настоятелно призовава Съвета да приеме предложение, което да отговаря на амбицията, показана вчера от Европейския парламент.

Платформите за дигитална заетост не успяват да осигурят добри доходи и да създадат заетост. Това установи оповестено през февруари миналата година проучване, изготвено от „Ипсос“ (Ipsos) за изследователския институт към Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUI)  и обхващащо 14 страни от ЕС, включително България. 

През 2021 г. близо 50 милиона европейци са използвали интернет като източник на доходи. Въпреки това резултатите от изследването сочат, че подобна активност осигурява само ниски доходи на занимаващите се с дейност, свързана с огромен оборот и намалено работно време.

Работата в интернет и дигитални платформи като цяло е допълнение към работа офлайн, а не изглежда да е неин заместител, според проучването. Средният „платформен работник“ работи онлайн само около 10 часа седмично. Приходите от този тип заетост варират между 15 евро на час в горния край на диапазона при професионалните онлайн дейности до малко над 8 евро на час за доставки.

В България делът на хората, работещи през интернет, е 19,1 на сто, а на „платформените работници“ – 3,8 на сто спрямо средните стойности за изследваните страни от съответно 17 на сто и 4,3 на сто. В страната ни най-активни в тези дейности са представителите на възрастовата група 18-34 години – 32,7 на сто за интернет работещите и 6,1 на сто за „платформените работници“. Броят на мъжете е по-голям от този на жените и при двете категории – съответно 21,3 на сто спрямо 16,7 на сто и 4,4 на сто спрямо 3,1 на сто.

Източник: БТА

Свързани публикации

None found