• 17.07.2024

По-високият процент смъртни случаи от Covid-19 се дължи на пика на заразата преди месец и половина

 По-високият процент смъртни случаи от Covid-19 се дължи на пика на заразата преди месец и половина

Снимка: News.bg

През последните дни наблюдаваме по-добро съотношение между броя на направените тестове и броя на положителните. За мен лично това е много важен индикатор и ако тази тенденция се запази, това ще бъде много благоприятно. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ по БНР проф. Николай Габровски, заместник-директор на „Пирогов“ и заместник-председател на Българския лекарски съюз.

Най-вероятно по-високият дял на смъртните случаи в момента се дължи на пика на заразени, който имахме преди около месец и половина, обясни проф. Габровски. Той уточни, че болните на изкуствена белодробна вентилация в тежка фаза на болестта обикновено остават интубирани дълго време – обичайно между 4 и 6 седмици, затова и негативното развитие се наблюдава след по-дълъг период.

„Може би смъртните случаи, процентът на по-тежко протичащи става сравнително по-нисък. Същевременно обаче има една по-голяма група от млади хора, които са тежко засегнати. Заболяването се променя“, отбеляза Николай Габровски.

Лекарите, които работят с най-тежките случаи, твърдят, че сега картината е различна от тази през март, април и май. „Нормално е да има такава динамика. Този вирус се променя с разпространението си“, допълни Габровски. Въпреки оптимистичните засега данни, в навечерието на есенно-зимния сезон здравната система се готви за песимистичен вариант и за работа в по-тежки условия, заяви проф. Николай Габровски. 

Свързани публикации

None found