• 13.04.2024

Почитаме Св. Вяра, Надежда, Любов и майка им София

 Почитаме Св. Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Снимка: Edna.bg

Православната църква почита светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и София. Родени и израснали в Рим по време на жестоките гонения на християните, трите дъщери на благочестивата християнка София били възпитани в християнските добродетели. Научил за тях, император Адриан ги извикал в двореца си и им заповядал на принесат жертва на богинята Артемида. Вяра била на 12, Надежда на 10, а Любов на девет години. Изненадали със спокойствието си императора и придворните му, те отказали да се подчинят на заповедта. Мъченията не сломили вярата им в Христос.

Имен ден прануват Вяра, Надежда, Любов, Любка, Любомир и др.

Днешният ден е и празник на столицата ни. По традиция около Деня на София започва KvARTal Festival 2020 Vol. 5, който е за подкрепа на културен и творчески квартал в града. Събитието ще продължи до 20 септември. Идеята е арт-кварталът да се ситуира в стария еврейски квартал между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“. Вече няколко години хората са канени да се изгубят сред малките улички, да научат за архитектурата на София, да посетят непознати места.

Улиците „Триадица“ и „Веслец“ се очертават за пешеходни зони от 16:00 до 22:00 часа в съботно-неделните дни, обясняват организаторите, цитирани от Медиапул. Концерти, изложби, пърфоманси, танци, турове за история на киното и други инициативи са подготвени за софиянци и гостите на столицата.

Свързани публикации

None found