• 30.09.2023

Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

 Почитаме паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Снимка: Архив

На 11 май църквата почита светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. В храмовете в цялата страна се отслужват литургии.

Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните.

Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II. Още през Възраждането този ден се утвърждава като важна част от празничната система на българите, които го почитат и до днес.

„С годините осъзнах, че делото им е най-важното за българския народ“.

„Революция. Защо революция? Представете си да не може да пишем, да не можем да осъществяваме комуникация по този начин. Как ще се чувстваме – ограбени…..Емотиконите не могат да заменят думите, прегръдката да, но без писменост, ние сме обречени“.

11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий и е професионален празник на библиотекарите., а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи и Методий.

Свързани публикации

None found