• 25.05.2024

Полицията разби мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация

 Полицията разби мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация

Снимка: BGReporter.info

Полицията разби мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19.

Разследването е започнало на 13 октомври, когато в полицейското управление във Велико Търново е получена информация, че 33-годишен мъж от града, който не е криминално проявен, предлага издаването на фалшив Covid сертификат, без да бъде поставена ваксина срещу коронавируса.

За услугата е поискал да му се заплатят около 500 лева. За целта неговите „клиенти“ е трябвало да му предоставят лична информация – лична карта или друг образец, на който има лични данни.Установен е и негов посредник, както и няколко човека, които са се възползвали от „услугата“.

До момента при разследването е установено, че във Велико Търново са издадени поне пет фалшиви Covid сертификата, а двама от получателите им са напуснали страната с помощта на фалшивите документи и в момента се намират в чужбина. 

Във Велико Търново са задържани четирима заподозрени, сред които един е криминално проявен, които са били посредници в осигуряването на фалшивите Covid сертификати. Сред задържаните няма лекари, съобщава БНР.

Тепърва ще се установява колко такива сертификата за формално извършени ваксинации срещу Covid-19 са доставени и разпространени в област Велико Търново и каква точно цена е плащана за тях.След продължаване на разследващите действия обаче е установено, че мъжът от Велико Търново и неговият посредник са държали връзка с жена от Кюстендил и Covid сертификатите на практика са се издавали в медицински център в Кюстендил, който се намира в болницата на града.

Медицинският център е бил ръководен от лекар-рентгенолог, който е предоставил електронния си подпис за издаване на Covid сертификати на друга служителка на центъра. Тя пък от своя страна е предоставила електронния подпис на лекаря на медицински служители, работещи във ваксинационния център.На територията на медицинския център са се провели следствени действия, има и няколко задържани.

По случая вече е образувано и досъдебно производство, а малко по-късно от МВР ще дадат подробна информация за хода на разследването.

Свързани публикации