• 05.03.2024

Ползите за здравето от ферментиралите храни

 Ползите за здравето от ферментиралите храни

Снимка: BGReporter.info

Пробиотиците спомагат за предпазване от високо кръвно налягане. Използването на пробиотици е един от най-лесните начини за предпазване на сърцето. Но ползите от пробиотиците далеч надхвърлят здравето на сърцето… Те имат дълъг списък от допълнителни преимущества—от по-бели зъби, до облекчаване на алергиите.

Автор: Емил Димитров

Трябва ли да се доверите на продукти, които се поддават на ефектите на ферментацията? Кисело зеле, краставици и туршии, кисело мляко и други продукти, които познаваме от детството. Те винаги са били верни спътници на нашия хранителен режим и никога не сме се замисляли колко вредни или полезни могат да бъдат. Но днес ферментиралите храни достигнаха ново ниво и сега всички диетолози възхваляват тази храна до небето. Защо ферментиралите храни са полезни?

Днес лекарите откриват, че много болести и стареенето на клетките са свързани с недостиг на ензими в консумираната храна (поради неправилното й приготвяне и съхранение), в човешките клетки и в храносмилателния тракт. Известно е, че повечето дълголетници консумират предимно естествени храни. Голяма част от тях са предварително преработени от бактерии, преобразувайки се в кисело мляко, „мляко“ от семена и ядки, туршии, ферментирали напитки от други растителни храни.

Естествените ензими, които се произвеждат в процеса на млечнокиселите и други видове ферментиране, се отразяват много добре на самия метаболизъм и повлияват благоприятно различни заболявания. Тези храни са предварително преработени, тоест смлени до една или друга степен. Млечната киселина унищожава вредните чревни бактерии и подобрява правилното усвояване на хранителните съставки. Естествените ензими са изключително полезни за хора с лошо храносмилане. Те пречистват чревния тракт и създават естествена среда за произвеждането на витамини в червата, особено витамини от група B.

Какви ферментирали храни има?

Ферментацията играе много важна роля в производството и особено в консервирането на храната. В допълнение, много аромати, като соев сос, се развиват по време на този процес. А танините се разграждат във ферментирали напитки, което ги прави по-приятни, както е при кафето или чая. Познатите ферментирали храни са:

  • кисело мляко
  • кефир
  • кимчи
  • комбуча
  • мисо
  • кисело зеле
  • соев сос
  • темпе

Ферментацията също играе основна роля в производството на различни алкохолни напитки като бира, вино или уиски.

Сред най-здравословните ферментирали храни е ЖИТНАТА ВОДА

От нея можем да извлечем само 100% ползи. Житната вода регулира изключително много стомашно-чревния тракт, дава добри бактерии, унищожава гнилостните процеси, досмила несмлените белтъци и други хранителните съставки, зарежда с ензими и пречиства бъбреците.

Как се приготвя житна вода?

Измиваме, промиваме добре сурова пшеница и я накисваме за 48 часа. Пропорцията да бъде 200-300 грама пшеница в 1 литър вода, а температурата – стайна. След накисването прибираме в хладилника съда с пшеницата и водата. Всеки ден разбъркваме добре, отливаме 100 мл и добавяме чиста вода 100 мл, прибираме в хладилника. А отлятата вече 100 мл житна вода допълваме с още 100 мл леко гореща вода, за да се стопли студената житна вода. Така всеки ден отливаме от хладилника житна вода и добавяме нова вода. Житната напитка, която отглеждаме в хладилника има трайност 3-4 седмици.

Как ферментацията променя храната?

Както вече споменах, ферментацията усъвършенства храната. Това означава, че ефектът на някои съставки като концентрирани витамини или минерали и тяхната бионаличност са повишени. По принцип тялото ни усвоява по-лесно хранителните вещества от ферментиралите храни.

Ефектът от ферментацията следователно е доста положителен, но ферментиралите храни вече не се ядат твърде често в наши дни – в сравнение с по-ранни времена, където напр. киселото зеле често се пренасяло на кораби, тъй като има високо съдържание на витамин С и по този начин предотвратява скорбут. Причината, поради която ферментиралата храна вече не се сервира толкова често: днес хората имат все по-малко време, защото светът се върти все по-бързо и по-бързо. Кой иска да прави туршии и да чака седмици или месеци, за да приключи ферментацията?

Заключение

Повечето ферментирали храни дават ценен принос за балансираната и здравословна диета. (Повечето, защото алкохолните напитки не попадат в тази категория.)

Можете също така да си направите сами ферментирали храни, ако имате време и мотивация за това. Производството не е особено трудно, но чакането е трудната част.

Не бива обаче да прекалявате сега и да ядете само ферментирали продукти. Отнема време на тялото, за да усвоява добре ферментиралите храни. За да предотвратите храносмилателни проблеми, трябва да преминете на тях бавно.

Свързани публикации