• 17.07.2024

Пожарът в „Свилоза“ е локализиран, но огнеборците остават на пост

 Пожарът в „Свилоза“ е локализиран, но огнеборците остават на пост

Снимка: БНТ

Пожар горя в химическия комбинат „Свилоза“ край Свищов. Пламъците са обхванали около 800 кв. метра от открит склад за дървесина, съобщи БНТ.

В ранния следобед огънят беше локализиран, но вятърът допълнително затруднява работата на огнеборците. Няма пострадали хора. От няколко месеца предприятието не работи.

Пламъците избухнали около 8 часа тази сутрин от склада, в който се съхранява дървесина.

„Образува се към момента голяма жара и това ще окаже около 2-3 дни да дежурим тук, тъй като ще има въглени, които виждаме, че от време на време излиза вятър и ще има възможност да се разпространи в съседство!“

каза ст. комисар Красимир Кръстев – началник ОД ПБЗНС

Около 50 огнеборци с 8 противопожарни автомобила от няколко съседни дирекции се включиха в гасенето на огнената стихия. На място бяха докарани 4 водоноски и влак с 50 това вода, от който противопожарните автомобили презареждаха!

Водоноските бяха пренасочени от Община Свищов, тъй като до вчера заради поредната авария на централния водопровод бяха разпределени по засегнатите квартали. На място работят и няколко измервателни станции, които следят за замърсяване на въздуха над Свищов.

Генчо Генчев – кмет на Община Свищов: „Още от сутринта измервателната станция започна дежурства. Към този момент нямаме абсолютно никаква промяна на показателите на въздуха над град Свищов!“

каза Генчо Генчев – кмет на Община Свищов

Причините за пожара тепърва ще се изясняват.

„Нашите предположения за момента са, че пожарът е възникнал от кори, които са се самозапалили.“

каза Иван Ганев – търговски директор „Свилоза“ – град Свищов

Производството в химическия комбинат беше спряно в края на юни заради сериозна авария.

Свързани публикации