• 19.05.2024

Подписка в подкрепа на журналисти и общественици, дадени на съд от Корнелия Нинова

 Подписка в подкрепа на журналисти и общественици, дадени на съд от Корнелия Нинова

Снимка: BGReporter.info

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е завела дела „за невярна и клеветническа информация и за обидни коментари” във Фейсбук и из медиите срещу варненската активистка на партията Албена Шавел, главния редактор на pogled.info Румен Петков, журналистката Калина Андролова и политолога Татята Буруджиева, както BGReporter.info вече писа. Сметките и на подъдимите са запорирани, а общата сума на исковете на Нинова за обезщетения са над 200 000 лв.

Отворена подписка, чийто автор е журналистка Велислава Дърева, се разпространява в подкрепа на подсъдимите и в защита на свободата на словото.

Като „покушение срещу свободата на словото” и „хуманитарна репресия” се определят в текста въпросните действия на Нинова.

Само за един ден подписката беше подкрепена от стотина души, като сред тях са Анжел Вагенщайн, Антоний Тодоров, Боян Дуранкев, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Георги Пирински, Димитър Генчев, Иво Инджов, Костадин Паскалев, Михаил Миков, Петър Волгин, Петър-Емил Митев, Страхил Делийски, Юрий Асланов и др.

В подписката се казва, че Нинова подлага инакомислещите на хуманитарна репресия в условия на криза.

„Нинова не съди Албена, Калина, Румен и Татяна, за да възстанови своето „добро име и авторитет в обществото”. Не! Съди ги, за да ги сплаши, да ги накара да замълчат, да ги остави без никакви средства за живот, защото сметките и на четиримата са запорирани, и то – в условие на жестока икономическа и здравна криза! Съди ги не поради наличие на каквото и да е престъпление, а защото не са съгласни с нейната политика. Съди ги, за да блокира всяка критична оценка за собствената си личност. Съди ги за всеобщо назидание и лична парична облага. Това е покушение срещу свободата на словото. Това е политическа репресия. Това е съдебна репресия. Това е хуманитарна репресия.”

Свързани публикации