• 27.02.2024

Пламен Димитров: Някои стоки поскъпнаха със 100%

 Пламен Димитров: Някои стоки поскъпнаха със 100%

Искаме политиците да разберат колко е важна темата с високите цени. Около 18% официално е инфлацията, но ние отчетохме над 50%, а някои минаха и 100%, като например олиото. Това усещат хората, затова искаме поне с до 20% да бъдат компенсирани доходите. Надявам се идната седмица с работодателите да обявим съвместни мерки към властта. Това коментира за „Твоят ден“ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му към юни в сектор „Индустрия“, заплатата е нараснала с около 280 лева, така се приближава до компенсиране на инфлацията. „В сектора на услугите обаче заплатите са увеличени с около 14%, докато в публичния сектор са едва 8%. Земеделските производители получават между 15 и 20% от крайната продажна цена, останалите – в търговци. Трябва да се осветли цялата верига“, категоричен е синдикалистът. 

Според него 200-300 млн. лева от допълнителните приходи ще са нужни за компенсации. „140 млн. от тях трябва да отидат до бюджетните системи. Енергийните помощи за бедни трябва да бъдат разширени. 620 лева не стигат за сметките, с тях могат да се купят около 3 кубика дърва, а миналата можеше 7-8 кубика. Трябват още толкова като пари, за да имат средства за дърва. Същото важи и за клиентите на „Топлофикация“, където ръстът е около 30%. За енергийните помощи са нужни 1 млрд. на месец“, разкри той. 

Димитров споделя, че може да видим фалиране на болници и училища, ако не им се помогне с цените за отопление. „Без правителство ще бъде по-зле, нови избори през зимата ще доведе до разочарование и делигитимация на изборната система, ще гласуват не повече от 20%“, прогнозира той. И допълни, че акциите на КНСБ продължават по сектори, браншове, региони и по предприятия, където не е достигнатото нужното увеличение на заплатите. 

Свързани публикации

None found