• 25.05.2024

Пеевски: ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство

 Пеевски: ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство

ПП-ДБ трябва да преживеят Външно министерство. Така председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира спора между партньорите в некоалиция за това коя формация да излъчи министър на външните работи. Според Пеевски лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да определи кой да е външен министър.

По тема правителство само те могат да се разбират. Това, което казах вчера, че е нелогично заради един министър, в случая на външните работи, да не се случи ротацията. Просто ПП-ДБ трябва да го преживеят, че са го записали, че няма да получат този министър. Защото не им се полага. Защото ГЕРБ има само едно министрество и това е министерството на външните работи. Господин Борисов, като лидер на ГЕРБ, може да реши кой да е министър. Ако той реши Мария Габриел ще бъде премиер и външен министър, ако реши друг човек – ще го сложи. Това министерство е на ГЕРБ. Ако не искат в момента да нарушат всички споразумения и да вземат министерството на ГЕРБ, това си е разговор между тях. Ако господин Борисов приеме – ще го вземат. Ако не приеме, няма да го вземат. Ако решат, ще има ротация, ако не решат, няма да има ротация. Ако решат ще има избори, което също не е проблем. ДПС би се радвало на две в едно. Ние сме готови за избори, тъй че да ги направим. Да видим как ще ни подреди народа.

заяви Пеевски, цитиран от БНТ

ДПС е получавало покани за министри и заместник-министри в кабинета, но ги е отхвърляло, каза още той.

Първо да уточним: мъже не харесвам. Това лицемерие трябва да приключи кой къде ходи. Малко взехме да ставаме като гаджета. Предполагам, че хората, които се събираме в тоя кабинет не харесваме мъже, надявам се поне всички да не харесваме. Аз не харесвам. Много е интересно това водене по кабинети, без кабинети…колеги, ама ние работим всеки ден заедно. Те трябва да престанат с това. ДПС е част от това парламентарно мнозинство. Стига толкова.

Просто в правителството ние не искаме да участваме. Имали сме предложения за министри, за зам.-министри. Ние не желаем да участваме. Видяхте господин Борисов лично ни покани. Отказахме му. Министърът на земеделието покани наш зам.-министър, наша депутатка да му е първа зам.-министърка, защото да оправи сектора, защото има много проблеми. Ние и това отказахме. Аз не мога да разбера защо се продължава тая тема. Ние не желаем да участваме в правителството. В парламентарното мнозинство участваме всеки ден и сме балансьора в това нещо. Те без нас не могат да се оправят. Искаме България да има евроатлантическо мнозинство и няма да дадем на Русия България.

коментира председателят на ПГ на ДПС

Свързани публикации

None found