• 29.11.2023

Педиатър обясни как протича COVID-19 при децата

 Педиатър обясни как протича COVID-19 при децата

Кадър NOVA

Няма все още сигурни данни как действат новите варианти на COVID-19 при децата. При тях той протича с по-силно изразена назална секреция и при дишане, кихане и кашляне се създава аерозол, който го разпространява по-лесно. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски.

Ново проучване в Австрия е установило, че при децата вирусът прoтича по-често безсимптомно или леко, с нехарактерна симптоматика. Статистика за по-тежки последствия засега няма, допълни д-р Масларски, предаде glas.bg.

Децата по-добре се справят, усложненията са по-редки поради няколко причини, обясни педиатърът.

Те нямат толкова много рецептори, за които вирусът се залавя и ресничестият епител при тях е много добър, в сравнение с този на възрастните. Третата причина е, че по-често боледуват от вирусни инфекции и имунитетът им е в добра кондиция да поеме такива заболявания, предава БНТ. Четвърто – имат по-малко съпътстващи заболявания в сравнение с възрастните.

Не е вярно твърдението, че децата са основните разпространители на коронавируса, заяви педиатърът.

Тук акцентираме на отговорността на семейството – когато има информация, че детето е било в контакт с вирусоносител, трябва да се ограничи кръгът на общуване.

Д-р Масларски обясни, че според официално изследване, 42% от децата се заразяват в дома си, 8% при групови мероприятия и само 3 на сто са заразени в детските заведения.

В детските градини децата са в групи, не общуват помежду си, няма такова движение, допълни д-р Масларски.

Усложнението при децата най-често е пневмония. По-сериозно такова е възпалителен синдром, като от него има случаи в София. Адмирации към Националната кардиологична болница и педиатриите и вече имам информация, че децата са излекувани, допълни специалистът.

Идеалният вариант е поголовното тестване, но това практически е невъзможно, така че ако имаме информация за конкретен случай в семейството или кръга на общуване, задължително се прави тест, категоричен е педиатърът.

Той обясни още, че проучване на института „Робърт Кох“ показва, че няма усложнения при родилките, които са преболедували ковид по време на бременността. Новородените, които са носители на вируса, трябва да бъдат под по-сериозно наблюдение, но нещата протичат добре при тях.

Свързани публикации

None found