• 17.07.2024

Парламента ще гласува Александър Андреев да оглави ЦИК

 Парламента ще гласува Александър Андреев да оглави ЦИК

Снимка: Архив

Депутатите ще гласуват кандидатурата на Александър Андреев за председател на Централната избирателна комисия. Той е единственият номиниран за поста.

Кандидатурата на Андреев е на неправителствена организация – Федерацията на независимите студентски дружества. Предложението той да оглави изборната комисия, управляващата партия припозна като своя кандидатура. В момента Андреев е член на ЦИК и нейн говорител, избран от квотата на ГЕРБ, но в миналия мандат е заемал поста по предложение на БСП.

Вчера социалистите гласуваха „против“ кандидатурата му в парламентарната Правна комисия.

Александър Андреев се очаква да заеме овакантеният пост на подалата оставка Стефка Стоева, която преди да напусне възрази срещу промените в Изборния кодекс и прехвърлената отговорност за машинното гласуване върху ЦИК.

Вчера, след като Правната комисия одобри кандидатурата му, Александър Андреев не успя да даде ясен отговор как ще се справи комисията с новите изменени задължения:

„ЦИК няма как аз да я ангажирам в момента с определен отговор, тъй като това е въпрос, който трябва да бъде обсъден в рамките на самата комисия“.

Свързани публикации

None found