• 23.06.2024

Очаква ли се президентът да направи партия

 Очаква ли се президентът да направи партия

Снимка: breaking.bg

Изненадите на изборите 2 в 1 и какво политическо бъдеще очаква страната коментираха политолозите доц. Татяна Буруджиева, проф. Румяна Коларова, Слави Василев и проф. Евгений Дайнов в „Твоят ден“.

Буруджиева е на мнение, че се очакваше, че сред малките партии могат да се появят такива като „Величие“. Тя смята, че голяма част от негласувалите отказват да са част от легитимацията на съществуващите политически субекти.

„Но фиксацията върху поредния спасител е доказано неособено успешна“, посочи политологът. Тя е на мнение, че ако Радев обикаля страната заради свой бъдещ политически проект, това няма да му донесе успех на избори.

Коларова коментира, че ниската избирателна активност е причина партии като „Величие“ да стигнат до парламента. Тя е на мнение, че ако се стигне до предсрочни избори, вероятно президентът Радев ще се включи в надпреварата.

Слави Василев смята, че фактът, че „Величие“ е съществувала само в алтернативните медийни канали и е прескочила бариерата за влизане в НС, показва много по-дълбоки процеси. Той е на мнение, че българите все още търсят алтернатива. Василев каза, че „ако има един човек, който е в състояние да защити българските интереси е президента Радев“.

Дайнов смята, че в обществото има радикална група гласове, която винаги е съществувала и поражда „т. нар. алтернативи“. Той е на мнение, че ако Радев направи партия, тя ще мине бариерата от 4%.

Свързани публикации

None found