• 25.05.2024

Официално: Кирил Петков е бил канадски гражданин до 20 август

 Официално: Кирил Петков е бил канадски гражданин до 20 август

Кирил Петков е внесъл документите за гражданството си в Конституционния съд (КС), от които става ясно, че канадското му гражданство се прекратява на 20 август, съобщи lex.bg. Това са близо два месеца и половина след встъпването му поста служебен министър на икономиката. Петков е поиска да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище.

Самото удостоверение за прекратяване на канадското гражданство няма дата на издаване, но в него се посочва, че „Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“.

Кирил Петков е казвал многократно, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април. Той е назначен за министър 10 май т.г.

На 12 октомври Конституционният съд ще се произнесе по доказателствата, които е получил и се очаква да публикува документите.

Засега нагласите са, че съдът ще реши делото до края на октомври, което ще направи темата водеща за предизборната кампания.

Проблемът за Петков е, че преди да бъде назначен за министър в първия служебен кабинет, той е подписал декларация, че отговаря на условията по конституция и няма друго гражданство, освен българското. Това обаче се оказва невярно.

Свързани публикации

None found