• 26.05.2024

От първи януари догодина от 933 лева минимална работна заплата

 От първи януари  догодина от 933 лева минимална работна заплата

Снимка: BGReporter.info

Новият размер на минималната работна заплата от първи януари догодина от 933 лева ще утвърди с постановление правителството днес. Повишението е с близо 20 процента спрямо сегашното минимално възнаграждение, а размерът е определен, като половината от средната заплата за страната за период от предходни 12 месеца.

Новата формула за минималната заплата се прилага за първи път, бе приета в началото на тази година с промените в Кодекса на труда. Преди дни и след обсъждане в .Националния тристранен съвет на постановлението социалният министър Иванка Шалапатова заяви:

„С приемането на постановлението, размерът на минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лв. спрямо сегашната ѝ стойност от 780 лв., което прави ръст от 19.6%“.

Синдикатите дори поискаха по висок размер на минималната заплата от определената от определената 933 лева за догодина, Любослав Костов от КНСБ каза:

„Няма държава в ЕС, която да е влязла в ЕС с по-малко от 500 евро минимална заплата“.

Бизнесът обаче е против административната формула, председателя на БТПП Цветан Симеонов предупреди:

„Ще започнат изкривявания в сключването на договорите и по този начин ще се помпа сивият сектор“.

Също днес правителството ще одобри допълнителни трансфери по бюджетите на редица ведомства, министерства и тези на общините. Енергийни обекти, част от електропреносната мрежа ще получат статут на обекти с национално значение.

Свързани публикации

None found