• 13.04.2024

От най-много машини за изборите се нуждаят в Турция и Великобритания

 От най-много машини за изборите се нуждаят в Турция и Великобритания

Снимка: BGReporter.info

6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина, съобщиха от министерството на външните работи.

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласува във Великобритания – 61 секции от общо 91, и в Турция – от 57 секции там в 46 се очаква вотът да е с машина.

От Министерството на външните работи очакват решението на ЦИК за доставка на машините.

От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот на 11 юли. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев коментира обсъжданото предложение по време на заседание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласуват само българите зад граница, които плащат данъци у нас.

„Това е политическо решение. За да нямат право български граждани, които не си плащат данъците у нас, да гласуват, трябва да се преработи Изборният кодекс. А за това трябва да има парламент“. 

Посолствата на България изпращат становища за откриване на секции до ЦИК. Калин Анастасов, който е част от работната група за организиране на вота към външното министерство заяви, че не се предлага намаляване на секции.

„Много от нашите посланици са дали своите становища и предложения към ЦИК. Аз лично не съм виждал предложение, в което се предлага от вече определени секции да бъдат намалявани. Предложенията и становищата, които дават посланиците ни са по-скоро в кръга на това, че някои от секциите, открити преди повече от четири години са открити на адреси, които сега физически не могат да направени и правят предложение по-скоро да не се конкретизира адресът, а по-широк район, в който съвместно с българските общности да бъде намерено подходящо помещение, в което да бъдат открити секциите“, каза той. 

Свързани публикации

None found