• 21.06.2024

Отлага се изискването да се режат субсидии при неплащане на рента

 Отлага се изискването да се режат субсидии при неплащане на рента

Снимка: BGReporter.info

Последното предложение в Закона за подпомагането на земеделските производители, което предвиждаше орязване на субсидиите в случаите, когато арендатори не плащат рентата или наема си за ползваната земя, засега няма да се приема, защото е важно то да се обсъди детайлно и да се съобрази със законите за арендата и за задълженията и договорите, по които се сключват частните договори. Това съобщи в интервю за БНР Лилия Стоянова, началник-отдел в министерството на земеделието.

Ще припомним, че предложението беше прокарано между двете четения на поправките, които вървят за обсъждане в парламента и предизвика сериозни дебати сред земеделската общност.

Проблемът е, че докато при отдаването под наем на земите от държавния и общински фонд администрацията може лесно да контролира лицата, които не плащат тези ренти, като ги санкционира с отнемане на държавната и европейска помощ, то при частните договори контролът трудно би се организирал, посочи експертът. И добави, че при частните договори на този етап липсва капацитет от страна на администрацията, за да контролира нарушителите.

Договорите между частните притежатели на земя и ползвателите се уреждат със законите за арендата или за задълженията и договорите, така че при подписването им притежателите на имоти би трябвало да запишат автоматичното им прекратяване при неплащане на наема и това да се уреди при отдаването на земята за ползване. Как точно обаче трябва да се регулира този процес, тепърва ще се обсъжда. Единият мотив срещу отнемането на субсидии се базира на логиката, че подпомагането в земеделието се дава за извършена дейност, а не за собственост на земята. Ще припомним обаче, че във всеки договор трябва да се защитaват правата и на двете страни, защото без земя дейността няма как да бъде извършена.

Лилия Стоянова посочи, че в министерството всяка година се получават жалби за неспазване на тези договори, като бройкато им е променлива. Най-често нарушения има при възрастни собственици на земя, които трудно могат да потърсят правата си по съдебен път.

На последното си заседание депутатите от земеделската комисия в парламента са решили да организират широка обществена дискусия, така че да не бъдат нарушавани правата на нито една от страните. Важно е да се намери точната правна норма, която да уреди този проблем.

Свързани публикации

None found