• 25.05.2024

Открит е случай на Делта вариант на коронавируса в България

 Открит е случай на Делта вариант на коронавируса в България

Снимка: Архив

Първи случай на индийския вариант („Делта“) на COVID-19 e доказан у нас от Центъра по заразни и паразитни болести, съобщават от здравната институция.

Проба за коронавирус на мъж във възрастовата група 20-30 години от Плевен е класифицирана като индийски вариант на коронавируса, пише trud.bg

Пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница „Д-р Георги Странски“ – Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ през юни, се е установило, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още „Индийски вариант“.

Пациентът е изследван в спешното отделение на болница „Д-р Георги Странски“ с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с COVID-19 и е оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина.

През месеците април и май от област Плевен са секвенирани общо 34 проби, в които не е открит друг случай на индийския вариант на коронавируса, съобщават още от НЦЗПБ.

Свързани публикации

None found