• 23.06.2024

Открити са уникални документи за градежа на катедралния храм в Силистра

 Открити са уникални документи за градежа на катедралния храм в Силистра

Снимка: silistra.bg

Уникални документи за изграждането на днешния катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“ в Силистра е открил директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Тодоров в Османския архив в Истанбул, съобщава БТА.

Сред най-интересните находки е молбата на силистренци за строежа на църквата.

През 1859 г. за 14 000 гроша силистренските първенци купуват терена, където днес са храмът, дворът, сградата на епархийското настоятелство и пристройките.

Тогавашната църква „Свети Георги“ била в лошо състояние. Около 60 видни българи от града и околните села пишат молба до султана за издаване на ферман за строежа на църквата. Молбата е на гръцки език с печатите и подписите на просителите – елит на българската общност. В процедурата влизало и издаване на специален документ от Великия везир. Но за времето си процедурата минала сравнително бързо и храмът бил построен и осветен.

Междувременно гърчеещите се власи в Силистра предявили претенции към църквата и се разбунтували и потрошили тогавашното българско училище. Наложила се намесата на валията, който предприел разследване. Създадена специална комисия с членове от дипломатическите представителства в Русе изслушала спорещите и взела страната на българите.

В издирените документи в над 160 страници се описват разпитите и показанията, сред които и тези на тогавашния митрополит Дионисий – грък по произход. Запазена е и схемата за новото училище, разделено на три части – българско, гръцко и девическо.

Според д-р Николай Тодоров откритите от него документи хвърлят нова светлина върху обществено-икономическия живот на силистренци от средата на деветнайсети век.

Свързани публикации

None found