• 19.05.2024

Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили

 Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили

Снимка: Архив

Навършват се 111 години от първия боен полет в Европа, който е дело на български летци. На 16 октомври България отбелязва Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.

В церемонията пред Паметника на летеца в София ще участват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, информира БНР.

На 16 октомври 1912 г., няколко дни след избухването на Балканската война, двама български летци Радул Милков и Продан Таракчиев извършват разузнавателен полет над обсадената Одринска крепост с германски самолет „Албатрос“. За първи път двамата български пилоти използват самолета като бойно средство и успяват да хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е бойното кръщение на българската авиация. През 1963 г. с постановление на Министерския съвет датата на първия боен полет е обявена за официален празник на Военновъздушните ни сили. 

Президентът Румен Радев ще участва в София в честванията по повод 111 годишнина от създаването на бойната ни авиация. Пред Паметника на българския летец в столицата държавният глава ще приеме почетния караул и ще почете паметта на загиналите летци и парашутисти. В церемонията ще участват министърът на отбраната Тодор Тагарев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов.

Свързани публикации

None found