• 15.07.2024

Омбудсманът: Фактурите на „Топлофикация“ са с подвеждаща информация

 Омбудсманът: Фактурите на „Топлофикация“ са с подвеждаща информация

Снимка: Стоп кадър NOVA

Аз съм на парно, моята сметка е по-висока от предишния отоплителен сезон. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ на NOVA омбудсманът на Република България Диана Ковачева по повод хаоса със сметките за парно в столицата.

В репортаж абонат на столичната „Топлофикация“ заяви, че е щяла да получи инфаркт, когато на първа страница на фактурата е видяла сума от 2900 лв. Сметка.

„Жената е щяла да получи инфаркт от първа страница на фактурата – информацията е неясна и подвеждаща“, изтъкна Диана Ковачева. „Получавате фактурата, на първа страница виждате, че трябва да плащате хиляди лева, едва на втора страница може да видите на специалната фактура, колко трябва да доплащате. Първо, информацията е подвеждаща -. виждате една голяма сума на първа страница, която трябва да платите. Това не е сумата, която дължите“.

посочи омбудсманът

Има много абонати на, които им е начислена втора изравнителна сметка. Вторите изравнителни сметки са четворно по-високи от първите.

„Пратих препоръка информацията да бъде ясна, разбираема, не подвеждаща, такива са изискванията – не е ясно какво плащате. Когато хората не могат да разберат какво плащат, те не могат да защитят правата си“.

добави Диана Ковачева

Заради по-ниската цена на газта от август миналата година, но по-високите начислени сметки, хиляди абонати са подали жалби до КЗП, Омбудсманът, Топлините счетоводители и Топлофикация.

Свързани публикации