• 26.02.2024

Огнена стихия бушува край Девин, подозират умишлен палеж

 Огнена стихия бушува край Девин, подозират умишлен палеж

Снимка: АP

Голям горски пожар бушува край Девин, информират от Областната администрация. Хиляди декари са обхванати от огъня, вилнеещ на около 8 км от Девин.

В потушаването на пожара през нощта са участвали пет екипа на пожарната, както и близо 100 доброволци. Изгорели са големи площи, а днес продължават да горят около 1200 декара гори, според заместник областният управител на Смолян Андриян Петров. 

С падането на температурите през нощта огнената стихия е ограничена, но през деня се очаква да продължи с нова сила. Противопожарните екипи са проправили през нощта просеки, за да не достигне огънят до намиращи се в близост вили и овчарник. И днес ще се правят нови просеки, тъй като пожарът се разраства в посока защитена местност в района.

Засега няма опасност за населени места в близост и за хората. 

Свиканият оперативен щаб в Девин ще реши дали ще бъде поискана помощ за потушаване на огъня с хеликоптер.

Предполага се, че пожарът е причинен от човешка намеса, тъй като първите пламъци в района са били от четири посоки. „Една от версиите е, че пожарът е умишлен. Тук има прекрасна гора на 40-50 години, която е красотата на този район, терените са като ловен участък. Не знам какви са интересите, но градът е пълен с туристи, които не подозират, че на няколко километра от тях има такъв голям пожар“.

Свързани публикации