• 29.09.2022

Общинският съвет в Ловеч обсъжда площад да носи името на поп Кръстьо

 Общинският съвет в Ловеч обсъжда площад да носи името на поп Кръстьо

Снимка: BGReporter.info

Общинският съвет в Ловеч ще разгледа и гласува предложението на граждански инициативен комитет площадът пред Художествената галерия в стария квартал „Вароша“ в града да носи името на свещеник Кръстьо Никифоров, познат като поп Кръстьо.

Предложението площада в стария Ловеч, където Васил Левски създава първия революционен комитет, да носи името на поп Кръстьо се прави за трети път през последните 18 години, поясни Васил Колев от  инициативния комитет.

„Именуването на площада на свещеноиконом Кръстьо Никофоров ще е знак, че държавата, в лицето на общинската управа, зачита приноса на свещеника в борбата за църковна, национална и социална свобода“.

Мненията на жителите на квартал „Вароша“ са противоречиви, предаде БНР.

„Знаем го предател поп Кръстьо, така че не искам да се казва  поп Кръстьо“.площадът

„Толкова много пълководци има, че точно поп Кръстьо да бъде?“

„Нека го носи -той не е предател. Те го обвиниха, че е предател.  Никой не е доказал, че поп Кръстьо е предал Левски“.

„Аз съм против. Няма категоричен отговор дали е предател, или не.“

Историкът Теодор Тончев, който от години изследва живота и делото на Васил Левски, изрази становището на Регионалния исторически музей.

„Решението „за“ или „против“ може да стане само с участието на национални и местни научни и културни институции, граждани и обществени организации, които да постигнат съгласие, като всяка от тях поеме дял от отговорността“.

Свързани публикации

None found