• 04.03.2024

Община Сливен поема ежеседмичното тестване на персонала от социалните домове

 Община Сливен поема ежеседмичното тестване на персонала от социалните домове

Снимка: EFE

Практиката досега е била РЗИ да извършва тестване на персонала веднъж месечно, като вече те ще бъдат тествани и през останалите три седмици от месеца. Общината ще сключи договор с бургаска лаборатория, които ще правят пул тестове, съобщи DARIK.

„Община Сливен ще поеме ежеседмичното тестване на персонала – около 200 души от социалните домове от резидентен тип“. Това обяви кметът Стефан Радев на пресконференция относно епидемичния взрив

обясни кметът Стефан Радев на пресконференция относно епидемичния взрив в Дома за умствена изостаналост

Към днешна дата няма нови случаи на коронавирус в този дом. Хипотезите за влизането на заразата там са две – чрез служител или потребител, макар че са спрени свижданията.

Много от настанените в дома се транспортират до лечебни заведения и така имат досег със заразени. Има интерес към обявените от община Сливен работни места за три медицински сестри и седем хигиенисти за Дома „Качулка“, съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова.

От работещите там близо 100 души, на работа към момента са една трета. За потребителите се грижат три медицински лица – две медицински сестри и един фелдшер. Назначена е терапия на потребителите с положителен тест, доставени са били необходимите лекарства.

Няма усложнения в състоянието им. Една жена е хоспитализирана. Не всички са тествани и предстои изследването им. Днес ще бъде извършена цялостна дезинфекция около блоковите пространства на дома, в общите части на сградите и в проблемните точки в околните села.

Седем са днешните положителни проби в Общината, като заразяването е дифузно.

Свързани публикации

None found