• 20.07.2024

Община Перник обяви частично бедствено положение

 Община Перник обяви частично бедствено положение

Снимка: Архив

Със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров е обявено частично бедствено положение за част от територията на общината – град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора, съобщиха от общинския пресцентър.

То ще остане в сила 7 дни. Мярката е предприета заради обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината.

Контролираното изпускане на язовир „Студена“ заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото й при махала „Андрейна“ в Батановци. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.

Увеличен дебит на канал, преминаващ през с. Черна гора, с води от дерето на селото, вливащ се в река Конска, довел до заливане на селскостопански сгради.

За овладяване на кризисното положение е започнала евакуация на хора от махала „Андрейна“ в гр. Батановци, укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в с. Ярджиловци, отпушва се каналът в с. Черна гора. На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование „Протожер“.

Свързани публикации