• 20.07.2024

(ОБЗОР) Държавата след проливните дъждове

 (ОБЗОР) Държавата след проливните дъждове

Снимка: БГНЕС

Каква е картината след поройните дъждове, наводнения и свлачища в страната през изминалите дни?

В Благоевградско температурите вече са минусови. Проливните дъждове, съчетани с високи температури и активно снеготопене, поставиха на изпитание хора и институции. Отнесени мостове и наводнени къщи са само част от пейзажа. Сериозни са пораженията по река Места. Свлачище затвори пътя Банско – Гоце Делчев за близо 6 часа. 
Долната част на Хаджидимово продължава да е под вода, а местните хора твърдят, че над 80% от дигите за компрометирани. Активирали се свлачища, пропаднали и залети пътища, нарушена водна инфраструктура и наводнени къщи – такава е равносметката от вчерашното водно бедствие в региона. 

Валежите днес са заменени с много ниски температури и силен вятър, а мократа пътна настилка на много места се превърна в лед. 

Фермерът Иван Сабахлъков обяснява, че долната махала на Хаджидимово са залети и има хора, които няма къде да домуват. Т.нар. диги се погубиха поголовно, твърди той. „Вече няма сила, която да ги построи. Тези съоръжения струват страшно много пари. Просто сме обречени.“

Снимка: БГНЕС

Според Сабахлъков преди 5 години, когато е предупреждавал, дигите са били „кариес, а в момента са гангрена“. Хиляди тонове баластра излизат от реката и оттам идва големият проблем, няма друга причина, допълва Иван Сабахлъков. Той самият има под водата 30-40 декара неожъната царевица. „Оставени сме на природата. Каквото Бог реши – това ще е. Примиряваме се.“

Никой не вярва на хората по места. Има службогонци, които знаят по учебници кое какво е, гневи се Сабахлъков.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава обаче в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област. 

Агенцията за социално подпомагане приема заявления за отпускането на еднократна помощ от 375 лева на пострадалите от проливните дъждове и последвалите наводнения. Щетите ще се оценяват от  комисии, сформирани от общините.

Няма данни за бедстващи хора, но има наводнени дворове и подземни етажи.

Кръстовището на Средец и Дебелт остава затворено. Нивото на язовир Камчия значително се е повишило. Заместник–областният управител Владимир Крумов уверява, че водна криза през летните месеци няма да има.

В Смолянско всички общини са засегнати от поройните дъждове, които вече спряха. Общините ще разплащат със собствени средства възстановителните дейности.

В частично бедствено положение остават общините Доспат и Мадан. И 10-те общини в Смолянска област са засегнати от поройните дъждове.

Днес ще продължат възстановителните дейности по отстраняване на свлачища и отваряне на достъп до села и махали.

Общините ще разплащат възстановителните дейности със собствени средства, но се надяват и на помощ от държавата, коментират кметове на планинската област.

Реките значително са намалили обемите си. Пътищата от републиканската пътна мрежа са обработени, но има опасност от свличане на земни маси. Има мъгли.

На предстоящо заседание на общинския съвет ще бъде обсъдено безвъзмездно предоставяне на парцел, за да може смолянското семейство, останало без къща, да си построи дом. Детето, което пострада при срутването на къщата, е в стабилизирано състояние.

Свързани публикации

None found