• 18.07.2024

НФСБ също иска нова Конституция, подкрепя ГЕРБ за проекта

 НФСБ също иска нова Конституция, подкрепя ГЕРБ за проекта

Снимка: БГНЕС

След като ВМРО приеха предложението на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемането на нова Конститиция, същата позиция заяви и другия коалиционен партньор на партията на Бойко Борисов – НФСБ.

„Радвам се, че бяха изключително конструктивни разговорите. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за стартиране на процедура за ВНС и нова Конституция“.

каза Цвета Караянчева


Тя допълни, че консултациите днес са само първата стъпка от разговорите.


„От тук нататък след 2 септември ще стартираме един период, в който ще бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има предложения. Отново уточнихме, че в нашия проект ще има съответни технически корекции. Те също са забелязали и имат някои технически забележки и ще бъдат отразени в проекта, който ще предложим за подпис на 2 септември“.

допълни още Караянчева


Валентин Касабов НФСБ също посочи,че разговорите предстоят с уточняване на конкретните теми, изчистване на забележките и с предложенията, които имат.

„Още на 2 септември предполагам, че ще успеем да внесем проекта в деловодстото на НС.Ние сме доволни, подкрепяме усилията и желанието за нова Конституция, а и част от мислещите хора в България искат да се свика Велико народно събрание“, коментира той.

коментира Валентин Касабов

Съпартиецът му Борис Ячев допълни, че целта е да се обсъдят идеите на всички и да се събере подкрепата на 160 депутати, за да се стигне до свикване на ВНС.

„Ние заявихме подкрепа на първата стъпка събирането на 120 подписа, за да влезе проекта в пленарна зала за обсъждане. Имаме уверенията от ГЕРБ, че нашите предложения ще бъдат обсъдени и ще се търси тяхното място в проекта на нова Конституция“.

отбеляза Борис Ячев

Ячев припомни, че част от предложенията на ГЕРБ са и на НФСБ. Като пример той посочи редуцирането на броя на депутатите и индивидуалната конституционна жалба.

„Те имат нужда от още време и срещата с тях няма да се състои днес“.

обясни Даниела Дариткова

Предвидената за днес среща с независимите депутати за днес се отлага.

Свързани публикации