• 13.04.2024

НС решава на второ четене за нерегламентирания превоз

 НС решава на второ четене за нерегламентирания превоз

Снимка: БНР/БТА

За повторно обсъждане в парламента влизат оспорените с указ от президента промени в Кодекса за търговското корабоплаване, които предвиждаха строги наказания, включително затвор, за нерегламентиран превоз, информира БНР. 

През ноември парламентът подкрепи президентското вето. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане. От мнозинството внесоха поправки, с които дублирането на наказателна и административна отговорност отпада и се дава ясна дефиниция за „обществен превоз на пътници“, така че под ударите на закона да не попадне и споделеното пътуване. Наказанието „затвор“ до 10 години за нерегламентиран превоз беше намалено на до 5 години като се добави и изискване нарушението да е извършвано  системно. От бранша обаче не останаха доволни и излязоха на протест. 

Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото и отново заявиха, че целта на промените е борбата със сивия сектор в автобусните превози.

Парламентът ще гласува и окончателните промени и в Закона за резерва на въоръжените сили. Така ще бъде дадена възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв.

Свързани публикации

None found