• 18.07.2024

НС преодоля ветото върху промени в НПК за фигурата на специалния прокурор

 НС преодоля ветото върху промени в НПК за фигурата на специалния прокурор

Снимка: БНР/БТА

Със 103 гласа „против“, 76 „за“ и 5 „въздържал се“, парламентът преодоля ветото на президента върху промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Те предвиждат създаването на фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Мотивите на държавния глава подкрепят от БСП, предаде БНР.

Депутатът Крум Зарков коментира, че с провеждането на новата длъжност се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

Така и не разбрахте какво искате и как да направите. Президентът много правилно ви го връща, защото това, което предлагате, беше определено като абсурд, като екстравагантност, като неразбираемо понятия от цялата българска правна общност, от европейските наблюдатели.

заяви Зарков

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде „независима и децентрализирана“.

Явно, изготвяйки тези мотиви, техните автори, са пропуснали много важни изменения в българското законодателство. През есента на 2016 г. съвсем ясно се определи, че прокуратурата вече не е централизирана структура. Тя запази своята единност, но прокуратурата се раздели със своята пирамидална структура, при която всеки прокурор беше подчинен на горестоящия, а всички прокурори – на главния. И по този начин бе осигурена, тази независимост в работата на част от прокурорите като част от съдебната система.

подчерта Ципов

Парламентът отхвърли днес и ветото на президента Румен Радев върху разпоредби от Закона за устройство на територията. Държавният глава оспорваше разпоредби, засягащи процедури за промяна на предназначението на имоти, както и ограничената, според президента, възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове.

Мотивите на президента бяха подкрепени само от БСП.

Свързани публикации