• 24.04.2024

НС единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

 НС единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Снимка: BGreporter.info

Народното събрание единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета на Националната задравноосигурителна каса. Депутатите гласуваха болниците да получат 75 милиона лева от тазгодишния бюджет на Касата за покриване на неизплатената си надлимитна дейност за 2015 и 2016 г., съобщава БНР

С актуализацията се създава правна възможност неразплатени дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, да бъдат изплащани при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.   

Опозицията изрази очакванията парите да не отидат основно при кредиторите, а за заплати на медицински персонал. БСП и ДПС определиха законодателната инициатива на управляващите като работа на парче. Управляващите пък не приеха критиките, че са в основата на проблемите в здравеопазването. От „Обединени патриоти“ дори настояха в новия бюджет да се предвиди големите държавни болници да нямат лимити или да работят така, че да не ги натрупват. От ГЕРБ признаха като пропуск липсата все още на електронна система в здравеопазването, но окачествиха актуализацията на бюджет на НЗОК като глътка въздух.

ДПС видя в законодателната инициатива различни причини, като най-вероятна изтъкнаха неистовото желание на управляващите да се харесат на хората, които протестират. Според тях средствата няма да решат дълбоките проблеми в здравеопазването.

От левицата заявиха подкрепа, но смятат, че актуализацията е действие на парче на фона на огромните задължения на болниците.

Свързани публикации

None found