• 20.06.2024

Нов спор ГЕРБ – БСП в парламента

 Нов спор ГЕРБ – БСП в парламента

БСП поиска изслушване на здравния министър Костадин Ангелов във връзка със ситуацията в здравната система и пандемичната обстановка.

Предложението не беше подложено на гласуване, защото по думите на председателя на НС Цвета Караянчева не е отправено според правилата.

Против се обявиха от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната група на управляващата партия Даниела Дариткова упрекна БСП заради поредния опит да саботират кворума.

„Продължавате да се криете в кулоарите на Народното събрание и се явявате тук, само когато ние успеем с усилия да осигурим кворум. Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи, на кислородно лечение?!. Не ви ли е неудобно от българските граждани, що за опозиция сте вие?!

Ако бяхте отговорни, щяхте да позволите на нас, които можем да лекуваме, да бъдем там, на първа линия, и да бъдем полезни. А не да стоим тук, защото вие смятате, че задължението на народния представител е да дойде да се регистрира, за да вземе надница и отново да отиде да саботира всички дейности в държавата“, подчерта Дариткова.

Георги Свиленски от БСП припомни ситуацията от петък, когато социалистите оспориха кворума и се водиха спорове заради поименната проверка:

„Г-жо председател, в петък заседанието е нелегитимно и Вие го знаете много добре. При поименната проверка в залата присъстваха 118 народни представители. Вземате нелегитимно решение на същата тази дата със същото това мнозинство за начина на функциониране на НС днес.

Днес продължавате да го нарушавате, днес отново нямате кворум, 121 минус петте колеги, които сте ги изнасилили да бъдат на мониторите, отново нямате кворум, отново искате да покажете и да погазите българския парламентаризъм“.

На днешното си заседание депутатите окончателно въведоха ограничения при употребата на изделия за пушене, различни от тютюневите. Промените в Закона за закрила на детето, внесени от партия „Воля“, бяха приети единодушно.

Вредите, които продуктите от тютюн са с неясен произход и субстанция могат да нанесат върху подрастващите са сериозни, изтъкнаха вносителите. Този тип продукти стимулират децата да ги използват в неумерени количества и това засилва вредата върху живота и здравето им.

Свързани публикации