• 04.03.2024

Нови мерки срещу COVID-19 и други теми от седмицата

 Нови мерки срещу COVID-19 и други теми от седмицата

Снимка: Li Zhixian

И тази седмица коронавирусът продължи да тества нервите и разума ни, както и издръжливостта на всички системи в държавата, да подлага на изпит здравеопазване, образование, икономика, политика, предаде БНР.

Тази седмица България отбеляза негативен рекорд по брой на заразени, настанени в болници и смъртни случаи. Държавата твърди, че засега ситуацията е под контрол. Здравната система е стабилна. Увеличава се броят на оздравелите. Само 20 процента от заразените имат нужда от настаняване в болница, обясни здравният министър. 

Държавата обяви нови мерки срещу разпространението на епидемията. До края на годината здравната система ще получи над 80 милиона лева допълнително. Заради ръста на болните, държавата поиска личните лекари и поликлиниките да се включват в диагностиката и лечението. 

Напрежение в столичната „Александровска“ болница доведе до протест на трансплантирани пациенти от цялата страна. Причината е, че не знаят къде ще се лекуват след трансформирането на Клиниката по нефрология в Covid  отделение. Началникът ѝ проф. Емил Паскалев отказа да премести дейността на друго място и подаде оставка, заедно с целия си екип.

Грижата за трансплантираните пациенти продължава, увери ръководството на болницата.

В болницата в Горна Оряховица съобщиха за недостиг на медикаменти за лечение на коронавирус. За подобни затруднения алармираха и от общинската болница в Айтос. 

Няма недостиг на медикаменти, твърди здравният министър.

Освен здравната, тази седмица на тест отново беше подложена и образователната система. Учители заплашват да си вземат отпуск и дори да напуснат, ако учениците не преминат на дистанционно обучение до края на 2020-та година – като мярка срещу разпространението на Covid-19 в училищата.

Пълното затваряне ще има обратен ефект, смята министърът на образованието Красимир Вълчев.  Половината от учениците в страната вече учат дистанционно. Всички училища, в които над 15 процента от учениците имат симптоми на коронавирус, преминават на дистанционно обучение, гласи заповедта на здравния министър. Онлайн ще продължат да учат и студентите.

Протестите срещу властта продължиха и тази седмица. Отровното трио и „Изправи се.БГ“ организираха поредна акция. Пред Министерския съвет бяха разпънати болнични легла – символ на хаоса в здравната система.

Между първо и второ четене на бюджета, ГЕРБ се отказа от идеята си за детски добавки за всички семейства догодина.

Свързани публикации

None found