• 22.09.2023

Николай Велчев: СО няма интерес да стопанисва минералните извори и баните

 Николай Велчев: СО няма интерес да стопанисва минералните извори и баните

Управлението и стопанисването на минералните води не може да бъде на парче, смята заместник-председателят на групата на „БСП за България“ Милка Христова

За тази година бе заложен рекорден бюджет за София от близо 1.9 млрд. лв. Но средства да се развиват и ползват богатствата на минералните води от гражданите на столицата няма. Това каза Николай Велчев, общински съветник от „БСП за България“, по време на обсъждането за откриване на процедура за концесия на банята в Банкя. 

„Интересно е защо Столична община, начело с кмета Йорданка Фандъкова, през последните 12 години няма интерес и желание да създаде общинско дружество, което да управлява и стопанисва минералните извори и баните, които биха генерирали приходи в хазната, а се търси „добрия стопанин“. Може би защото администрацията на г-жа Фандъкова, няма потенциала да разгърне една икономическа и социална политика, насочена към човека. Или може би защото вече добрият стопанин е известен и чака на гюме да експлоатира минералните богатства на София. А какво ще се случи, ако нито един инвеститор не прояви интерес към тази концесия, поради ковид-кризата. Хипотезите са много, но едно е ясно – държавата и общината да са собственици и мениджъри е лява политика и това е лошо и неправилно, защото се спира частната инициатива, която няма да може да печели на гърба на българина“, заяви той. 

Според Велчев концесията на банята в Банкя е дългогодишен ангажимент, който може да се окаже трудно променим при определени условия и който не дава ясен отговор как ще се гарантира максималната защита на интересите на Столична община. „Горчивият пример го имаме с договора за концесия на Софийска вода“, даде пример социалистът. 

„Поради липсата на финансова децентрализация, за която последните 15 г. от управлението на ГЕРБ не се направи нищо, генерираните приходи от концесии се разпределят между държавния и общинския бюджет, което ще рече, че в столичния бюджет ще постъпят пряко по-малко средства от това, което ще трябва да заплати концесионера. Но това са реалностите при управлението на ГЕРБ“, заяви още Велчев.

„Управлението и стопанисването на минералните води в София не може да бъде на парче. За пореден път групата на БСП изразява крайно отрицателно си отношение срещу трайната тенденция в СО за непрекъснато отдаване на външни изпълнители на комуналните услуги“, каза от своя странаМилка Христова, заместник-председател на групата на социалистите и на СОС.

Свързани публикации

None found