• 11.12.2023

Не е ясно кога Радев ще връчи втория мандат на ИТН

 Не е ясно кога Радев ще връчи втория мандат на ИТН

Снимка: Кадър БНТ

Румен Радев призова парламентарните партии и настоящото правителство в оставка да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Държавният глава каза, че ще бъде крайно безотговорно хората да останат без подкрепа, когато имат най-голяма нужда. 

Все още не е ясно кога Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по големина политическа сила „Има такъв народ“

Радев припомни, че по конституция няма определен срок за връчването на втория мандат и подчерта, че трябва да се даде шанс на парламента да свърши сериозната работа, за която депутатите вече дават заявка и не само работата свързана с промените по Изборния кодекс.

Румен Радев обеща да вземе решението си до дни и да го обяви:

„Още веднъж надявам се това допълнителното време да бъде инвестирано в диалог и в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно правителство с широка парламентарна подкрепа, обединено около ясни принципи. В скоро време ще взема това решение (за връчване на втория мандат – б.р.). Трябва да намерим баланс, много важен баланс между необходими промени, които да се случат в лицето на приети нови закони, промени в законите и съставяне на правителство. Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено правителство“.

Президентът отказа да коментира хипотезата на коя от партиите би връчил трети проучвателен мандат, ако „Има такъв народ“ не състави правителство, както и дали е готов със състав на служебен кабинет. 

Свързани публикации