• 05.12.2021

Над 267 000 автомобила вече имат нов екостикер след ГТП

 Над 267 000 автомобила вече имат нов екостикер след ГТП

Снимка: BGReporter.info

От 12 юли, когато се въведоха екологичните стикери с вграден чип до сега, над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед. Това казаха в „Хоризонт“ от автомобилната администрация. Към момента, не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове. При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се  отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация“ Дамян Войновски и допълни: 

„Установяваме, че на някои от пунктовете правят няколко по ред въвеждания на данни в системата. В смисъл, че той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не. И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четвърти път, докато „налучкат“ данните. Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта“.

От ДАИ казаха още, че от електронната система разбират, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове. Към края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система и тогава, казва Войновски, няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила“.

Свързани публикации

None found