• 22.04.2024

Надежда Нейнски: Разговорът с „Газпром” няма да доведе доникъде

 Надежда Нейнски: Разговорът с „Газпром” няма да доведе доникъде

Преговорите с „Газпром” няма да доведат до желаните резултати, те само ще стимулират руската страна да продължи да провежда политиката, която е провеждала и до момента. Мнението изрази бившият външен министър Надейжда Нейнски по Нова ТВ.

„Русия не общува на пазарен принцип и използва газа като оръжие. Това стана ясно още в началото, когато Путин дойде. Тогава той накара чуждите компании, които участваха като смесени фирми в Русия, за да разработват газовите находища, да напуснат страната. Още тогава това беше знак, че Русия ще използва газа като оръжие за натиск върху Европа. Този газов шантаж от страна на Русия продължава много дълго време”, коментира Нейнски.

Според нея Европа вече си е дала ясна сметка за какво става дума.

„Путин категорично не успя да постигне целите си. Това, което направи, е най-страшният му сън. Европа никога не е била по-консолидирана. Да, зимата ще е голямо изпитание за солидарността на Европа. Но през юли беше приет извънреден план на ЕС за ситуации без газ от Русия”, обясни Нейнски.

„12 държави в момента имат почти напълно спрени доставки на газ, защото отказват да плащат в рубли. Това е спрян договор от страна на „Газпром”, което показва, че той е ненадежден партньор”, каза още тя.

Според нея е огромен проблем това, че никога не може да сме сигурни дали един договор ще бъде изпълнен.

Нейнски определи политиката на страната ни по отношение на Русия в последните месеци като „многозначна”.

По отношение на кончината на Михаил Горбачов, тя каза, че той ще остане „символ в историята на отварянето на Русия към нормалния свят, опитите за реформирането на Русия”.

„На практика той постави края на Студената война, заедно със западните лидери. Той донесе надеждата, че Русия може да бъде една европейска нормална страна. В контекста на съвременните събития наследството на Горбачов е тъжен спомен. Русия днес не носи надежда за реформи. Напротив тя дава мрачна картина и заплашва европейската и световна сигурност”, коментира Нейнски.

Свързани публикации

None found