• 13.04.2024

Мутафчийски разкри кои са най-рисковите места за заразяване с коронавирус

„Строгостта на мерките паднаха доста под 40%. Избора на тези мерки се формира на Тексаска скала, която разглежда различни социални дейности и техния индекс за риск от зараза. На най-ниската степен е да отвориш писмо, а на най-високата (девет) – да отидеш на бар. В деветките влизат религиозните събирания – например в Южна Корея имаше такива огнища“, разкри проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинга на Националния оперативен щаб, предаде DARIK NEWS.

Следващите по опасност са ресторанти, фитнеси. Ресторанти с външни посещения имат индекс на опасност 3 – такива имат и къмпинг и игра на голф. Футболните мачове имат среден индекс между 6-7. Публиката обаче на мачовете се намира на осма позиция по риск.

Споменава се колко много са опасни магазините, но те са в четворката, а по-малките магазини са с индекс 3. Като се спазват и мерките това число може още да падне, обясни проф. Мутафчийски.

„Училищата, детските градини и яслите, ресторантите, големите молове и баровете бяха основните центрове на зараза. Едва на четвъртата седмица започна да пада заболеваемостта, смъртността още по-бавно, но в крайна сметка има резултат“, отчете шефът на НОЩ.

отчете шефът на НОЩ

Най-човешките грижи са за образованието и здравеопазването – например спирането на плановите операции, което може да коства човешки живот. Сега такива се извършват, трябваше да се направи, въпреки известните рискове, допълни той.

Свързани публикации

None found