• 21.06.2024

Морето през септември с 20% по-евтино

 Морето през септември с 20% по-евтино

Снимка: BGreporter.info

Цените в хотелите през септември са с 10-15% по-ниски, като намалението може да стигне и 20%. Това каза председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павел Косев пред Нова ТВ.

„Цените леко намаляват през септември. Точно с колко е много различно, защото зависи от категорията на хотела, от събитията, които се случват в него, и от заетостта на хотела”.

обясни Косев

Думите му бяха потвърдени и от туроператорът Антония Чомпалова, според която намалението през идния месец винаги е минимум 10%.

„Цените навсякъде падат през септември, естествено е различно при различните категории хотели, но може да се стигне и до 30% намаление”.

каза Чомпалова

Така например нощувката за 1 човек в петзвезден хотел ол инклузив в Слънчев бряг е средно 110-120 лв. през август, а през септември цената пада до 90 лв. на вечер. За четиризвезден хотел в Златни пясъци пък намалението е от 111 лв. през август до 95 лв. през деветия месец. Чомпалова обаче обясни, че при хотелите с по-ниски категории намалението може да е по-голямо и нощувката да струва между 60-70 лв.

При къщите за гости също има спад в цените между 10-15% заради по-ниски обороти. Планините остават традиционно предпочитана дестинация за отдих.

„Планината винаги е предпочитано място през септември“.

заяви Чомпалова

По думите й местата за настаняване в планината наблягат повече на допълнителни услуги, които влизат в цената на нощувката, а не толкова на по-ниски цени. Например ако през август с нощувка за 70-80 лв. се предлагат закуска и вечеря, то през септември за същата цена гостите ще могат да получат и обяд, безплатна напитка за „добре дошли”, или дори спа процедура.

„Много хотели не успяха да запълнят базата си тази година и съответно те са си направили сметката, че за тях не е изгодно да работят и през септември“, завърши туроператорът.

поясни туроператирът

Много хотели обаче ще затворят до края на август или в началото на септември, поради липса на туристи.

Свързани публикации

None found