• 17.04.2024

Министър Петков се среща с най-големите кредитополучатели на ББР

 Министър Петков се среща с най-големите кредитополучатели на ББР

Снимка: Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков ще се срещне с представители на най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие, съобщи БНР. Поканени са представители на осемте компании с най-големи кредити в размер на милиони.

Вчера опитът да бъде изслушан Надзорният съвет на банката беше провален, след като пред министъра се яви само председателят на съвета Стамен Янев.

Министър Петков е поканил на среща-разговор всяка една от фирмите с най-големи кредити от банката, чиито имена и собственици станаха ясни преди дни. Той настоява да разбере от тях за какво са похарчили парите.

„Защото аз не искам да се запозная на база документи, искам да чуя истинските управители на тези фирми, да ми кажат как се развива техният бизнес план, работи ли, как виждат връщането на тези пари и как тези дейности са увеличили конкурентоспособността на България, как тези дейности са увеличили иновативния потенциал на страната“, каза вчера министърът.

Потвърждение, че ще се яви на срещата до вчера е постъпило единствено от ръководството на „Български морски флот“. След останалите фирми, които министърът очаква са представители на „Слънчев ден“, „Благоевград БТ, „Роудуей кънстръкшън, „Техномаркет“, „Интернешънъл инвестмънт“, „Транспект“ и „Инса ойл“.

„Аз не съм тук, за да атакувам нечий бизнес план, по никакъв начин. Те, въпреки всичко, са клиенти на банката. Това, че в момента стратегията е разрешила този тип заеми, това е проблем не е задължително на крайните клиенти, това е проблем на управлението на банката, на надзора“.

За да се избегне нова ситуация с концентрация на кредитен ресурс в малко фирми, министър Кирил Петков предлага лимит на заемите от банката до 5 милиона лева.

Свързани публикации

None found