• 19.05.2024

Министър Ангелов свиква извънредно заседание заради ваксината на „АстраЗенека“

 Министър Ангелов свиква извънредно заседание заради ваксината на „АстраЗенека“

Снимка: БТА

Тази вечер, в 18.30 ч., министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб.

След това министърът на здравеопазването ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу COVID-19. Срещата е по инициатива на Португалското председателство на Съвета на ЕС.

Както стана ясно, от Европейската агенция по лекарствата потвърдиха връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на съсиреци.

От няколко седмици има подозрения за възможни сериозни странични ефекти, като например образуването на тромби при хора, ваксинирани с препарата. Бяха регистрирани десетки такива случаи в различни страни. От съображения за сигурност някои държави преустановиха поставянето на ваксината на „АстраЗенека“ на хора от определени възрастови групи. Сред тях са Франция, Германия и Канада. Други страни като Норвегия и Дания пък спряха изцяло ваксината от употреба.

Самата британско-шведска компания коментира, че „няма никакви доказателства за засилен риск“, а в събота увери, че „безопасността на пациентите“ е „водещ принцип“ за нея.

След поставяне на доза от ваксината на „АстраЗенека“ са били регистрирани десетки случаи на тромби, няколко от които са приключили със смърт. Във Великобритания са отчетени 30 случая и седем починали при 18,1 милиона поставени дози към 24 март.

Свързани публикации

None found