• 02.06.2023

Министърът на туризнма поиска повече дуални паралелки, подготвящи кадри за бранша

 Министърът на туризнма поиска повече дуални паралелки, подготвящи кадри за бранша

Би било добре да бъде засилено дуалното обучение в училищата, които подготвят кадри в сферата на туризма, каза днес във Варна служебният министър на туризма Илин Димитров. Той уточни, че в момента тези класове са около 10, а е хубаво да бъдат двойно и дори тройно повече.

Кадрите, които подготвят професионалните гимназии, колежите и университетите у нас за туризма, се реализират много добре, допълни Димитров. Според него тези учебни заведения са гръбнакът на бранша, като през последните години взаимодействието между тях, бизнеса и неправителствения сектор се е засилило много. Добре е да се създадат програми, които удължават заетостта в туризма, да има например осигурени обучения преди или след сезона, каза още министърът. Според него с разработването на тези идеи е редно да се заеме следващото редовно правителство.

Във Варна днес министър Димитров откри новата учебна година в професионалната гимназия по туризъм. Той подари на учебното заведение икона на Св. Богородица и му връчи грамота за цялостен принос в подготовката на бъдещи професионалисти за туризма.

По-късно министърът се включи и в тържественото откриване на учебната година в Икономическия университет в града. Висшето заведение посреща академичната 2022/23 г. с нова хибридна облачна инфраструктура и иновативно сътрудничество с български университети. Новата хардуерна конфигурация от сървъри и мрежови компоненти на ИУ е годна за създаване на Big Data съдържание и изкуствен интелект. Тя включва и сървъри за видео обработка и системи за видео лекции и упражнения. Създадени са условия за електронно базиран учебен процес въз основа на споделянето на ресурси между университета и партньорите по проекта – Техническия университет – Варна, Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“ и Шуменския университет. 

Освен споделената хибридна облачна инфраструктура, учебните заведения имат и споразумения за съвместно обучение на студенти. В рамките на проекта са създадени четири специалности, пилотният прием по които се реализира от тази учебна година.

Свързани публикации

None found